Instrukcja inspirowana spotkaniem pn. KUCHNIA, które poprowadziła Sabina Francuz*.
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia łączy pokolenia oraz przez żołądek do serca. Dlatego nie pomijajcie wspólnego posiłku dla uczestników Waszych działań – stworzycie w ten sposób nieformalną przestrzeń do rozmowy i integracji. Jeszcze lepiej, jeśli zaprosicie uczestników do tego, by wspólnie przygotowali dla siebie smaczny i niekonwencjonalny poczęstunek, wymieniając się doświadczeniami oraz umiejętnościami kulinarnymi i świetnie się przy tym bawiąc.
Do dzieła!
- Zaproście dzieci i/lub dorosłych na wspólny obiad.
- Wcześniej przygotujcie:
– Kilka przepisów kuchennych. Zapiszcie na kartkach nazwy przepisów, pod każdą nazwą wypisując listę niezbędnych składników do przygotowania potrawy. Przepisów powinno być dwa/trzy razy tyle, co gości na obiedzie.
– Niezbędne do przygotowania potraw narzędzia kuchenne oraz produkty spożywcze.
– Stół z odpowiednią ilością krzeseł oraz zastawą. Możecie również pomyśleć o jedzeniu obiadu na świeżym powietrzu – wtedy niezbędne będą koce, poduszki dla gości.
– Miejsce, przy którym będziecie pracować – może to być długi blat kuchenny, stół itp.
– Szary lub biały papier do… nakrycia stołu oraz kolorowe pisaki.
– Zaopatrzcie się również w kuchenne fartuchy oraz gumowe rękawiczki dla gości.
– Dobrze, jeśli dodatkowo przygotujecie kilka worków na śmieci, by w trakcie pracy można było sprawnie sprzątać zużyte materiały, odpowiednio je segregując.
- Kiedy na obiedzie pojawią się goście, poproście, by podzielili się na dwuosobowe grupy. Każdej grupie podaruj trzy nazwy przepisów z podanymi składnikami oraz fartuszki i rękawiczki dla członków grupy.
- Zaproście wszystkich do wspólnego gotowania! Na początku goście muszą odnaleźć niezbędne do przygotowania swoich potraw produkty i narzędzia, następnie rozpoczynają przygotowania potraw pod Waszym czujnym okiem. *Jeśli jakieś narzędzie jest potrzebne w dwóch różnych grupach, zasygnalizujcie, że członkowie grup muszą się ze sobą porozumieć, kto kiedy korzysta z narzędzia itd.
- W trakcie wspólnego przygotowywania potraw możecie rozpocząć dyskusję z gośćmi na temat ich ulubionych dań, tego, czego nie lubią w kuchni, jakie wspomnienia związane z jedzeniem mają itd. Fajnie, jeśli wspólne działanie będzie przebiegało w atmosferze wzajemnej wymiany i poznawania się.
- Kiedy już wszystkie potrawy będą gotowe, poproście gości o pomoc w nakryciu stołu: rozłóżcie na stole biały/szary papier, potem ustawcie zastawę i przygotowane potrawy.
- Zaproście gości do obiadu, każdemu podarowując jeden pisak z prośbą, by na obrusie zostawił po sobie pamiątkę – wierszyk, rysunek itp. Tak przygotowany stół każdy z chęcią „weźmie ze sobą” w postaci fotografii. * Jeśli gośćmi będą dzieci, możecie poświęcić malowaniu obrusu więcej czasu, jeszcze zanim zaczniecie przygotowywać potrawy.
Smacznego!
www.głodnekawałki.com
Rysunki na obrusie: Karolina Pospischil
Opracowanie: Wera Idzikowska