Aktualności

Małopolskie posiłki. Grunwald 1410-2010

Kraków, 10 lipca 2010 r.
Warszawa, 11 lipca 2010 r.

Wedle przechowywanej przez tradycję opowieści, król Władysław Jagiełło przed słynną bitwą z Krzyżakami miał nakazać krakowskim piekarzom piec obwarzanki, by rycerstwo miało co przegryzać w oczekiwaniu na wroga.

Zaopatrzenie w zdatne do długiego przechowywania pieczywo było częścią szeroko zakrojonej akcji aprowizacyjnej dworu królewskiego (polowania w puszczach królewskich, konserwowanie mięsiw, suszenie grzybów i ziół) w znacznej mierze finansowanej z przychodów skarbca królewskiego, między innymi dzięki eksploatacji złóż solnych w Bochni i Wieliczce na mocy królewskiego regale.  
 
W nawiązaniu do tych wydarzeń  Samorząd Województwa Małopolskiego oraz Małopolski Instytut Kultury organizują historyczne happeningi realizowane w oparciu o ideę „żywej historii”.  

10 lipca 2010 roku wyruszy z Krakowa symboliczny tabor średniowieczny zmierzający na pola Grunwaldu z aprowizacją dla rycerstwa. Podróż orszaku z Krakowa, przez Warszawę (11 lipca), przybierze formę anonsowanego przez heroldów inscenizowanego wjazdu średniowiecznych wozów konnych w otoczeniu kupców, igrców, szczudlarzy i grajków. Orszakowi będą towarzyszyć spektakle i warsztaty edukacyjne prowadzone przez grupy pasjonatów, które pozwolą dzieciom i dorosłym „zajrzeć pod podszewkę” średniowiecznego życia. Będzie też można skosztować produktów regionalnych i oczywiście krakowskich obwarzanków.


Więcej