Hotele Pollera, Pod Różą, Francuski, Grand, oberża Pod Królem Węgierskim (dzisiejsze kino ARS), restauracje Hawełka i Wierzynek to przystanki, które znalazły się na trasie pierwszego wrześniowego spaceru Akcji Eksploracji 2017 po najstarszych restauracjach Krakowa. Dzięki uprzejmości właścicieli wspomnianych miejsc udało nam się wprowadzić Państwa do wnętrz niemal wszystkich z nich.

Hotel Pollera, czyli dawny hotel Pod Złotą Kotwicą założony przez Kaspra Pollera w 1809 roku, wciąż zachowuje klimat Monarchii Austro-Węgierskiej. Wnętrze restauracji hotelu Pod Różą uwiodło nas z kolei elegancją i nowoczesną aranżacją wnętrz.

W znanym Państwu zapewnie doskonale kinie ARS przy rogu św. Jana i św. Tomasza mieliśmy okazję zobaczyć Salę Saską będącą dawną salą balową oberży Pod Królem Węgierskim, której dekoracja malarska datowana jest na przełom XVIII i XIX wieku. Właśnie wtedy, około 1800 roku, Mátyás Knotz – kupiec winny z węgierskiej Budy – nabył zabudowania poklasztorne i wzniósł w tym miejscu, mówiąc współczesnym językiem, ogromny kompleks restauracyjno-rozrywkowy.

Hotel Francuski, dzieło architekta Zbigniewa Odrzywolskiego, przeniósł naszą opowieść już do wieku XX. Oddano go do użytku w 1912 roku jako najnowocześniejszy w całej Galicji. Centralne ogrzewanie, elektryczne oświetlenie, windy, zimna i ciepła woda, wanny w pokojach nie wyczerpywały wachlarza hotelowych luksusów, były tu też odkurzacze, kurki kranowe pokryte złotem, pneumatyczna poczta, fryzjer, pralnia, czytelnia i automobil do dyspozycji gości. Niegdyś po hotelowej restauracji uwijało się aż 16 kelnerów.

Restauracja Hawełka z kolei pochwaliła się przed nami piękną Salą Tetmajerowską, a Wierzynek – labiryntem licznych sal, o które trudno byłoby podejrzewać tak niewielką, zdawałoby się z zewnątrz, kamienicę.

Czy zaspokoiliśmy Państwa głód wiedzy o hotelach i ich restauracjach? Mamy nadzieję, że tak.


akcja_2017_banery2

Zobacz pozostałe wydarzenia Akcji Eksploracji 2017.


Kulinarne historie, fot. J. Nowostawska-Gyalókay MIK 2017 ©
Kulinarne historie, fot. J. Nowostawska-Gyalókay MIK 2017 ©