Największe w Polsce wydarzenie regionalne o charakterze kulinarnym – Małopolski Festiwal Smaku – zawita w najbliższą niedzielę (26 lipca) do Starego Sącza. Za sprawą tej imprezy w najnowszym numerze zajmujemy się tematami kulinarnymi.

Gdzie można kupić sprawdzone, świeże warzywa? Czym jest topinambur i świerząbek bulwiasty? Gdzie obecnie można dostać niegdyś ulubione warzywo krakowian, czyli głąbika krakowskiego? Na wszystkie pytania znajdziecie odpowiedzi w najnowszym wydaniu Małopolski To Go.

Rośliny, o których słuch zaginął, oraz te, które powróciły na małopolskie stoły, wspomina botanik Piotr Klepacki w artykule Zapomniane, przypomniane. W pierwszej grupie znajdują się między innymi barszcz zwyczajny i świerząbek bulwiasty. Rosną na większości małopolskich łąk – w kuchni jednak nie używa się ich w ogóle, albo prawie w ogóle.

Renesans przeżywa natomiast królujący w domowych i restauracyjnych kuchniach jarmuż, jedna z najstarszych odmian kapusty warzywnej. Można go kupić nie tylko w supermarketach, ale także w gospodarstwach ekologicznych – najlepsze z nich poleca Karolina Braś w artykule Warzywa od ekogospodarstw.

Zapraszamy na www.malopolskatogo.pl!