Bez kategorii

Relacja: „Smaki Koniuszy” w Koniuszy

Czym jest banan? Czy to aby na pewno tylko pyszny owoc? A może banana da się zmienić w nos albo uśmiech? Albo stworzyć z niego zaskakującą układankę lub zabawne kukiełki? Dzieci z Koniuszy koło Proszowic w mig potrafią wymyślić dziesiątki nietypowych sposobów wykorzystania banana i innych owoców! Mogli się o tym przekonać autorzy projektu Smaki Koniuszy, organizowanego przez Magdalenę Samborek w ramach programu DIY. Tryb Warunkowy.

W trakcie działań projektowych – warsztatów kulinarnych, kuglarskich, plastycznych – dzieci nie tylko znajdywały nowe zastosowania owoców czy warzyw, ale również wcielały swoje pomysły w życie, żonglowały owocami, tworzyły z warzyw nietypowe instalacje itd. Najmłodsi dowiedzieli się także, jak wykonać z owoców i warzyw ich ulubione potrawy, a następnie własnoręcznie zilustrowali użyte przepisy – znalazły się one w niewielkiej książce kulinarnej rozdawanej mieszkańcom Koniuszy podczas rodzinnego pikniku 15 sierpnia 2015 roku.

Projekt Smaki Koniuszy to inicjatywa pokazująca, jak smacznie, zdrowo i – przede wszystkim – twórczo budować dziecięce menu. Wszystkie warsztatowe „materiały” (warzywa i owoce), z których konstruowane były rozmaite obiekty, zostały ostatecznie zjedzone przez uczestników!

P1050976

P1060218

20150908_192443