Instrukcja inspirowana spotkaniem pn. KUCHNIA, które poprowadziła Sabina Francuz*.

Nie od dziś wiadomo, że kuchnia łączy pokolenia oraz przez żołądek do serca. Dlatego nie pomijajcie wspólnego posiłku dla uczestników Waszych działań – stworzycie w ten sposób nieformalną przestrzeń do rozmowy i integracji. Jeszcze lepiej, jeśli zaprosicie uczestników do tego, by wspólnie przygotowali dla siebie smaczny i niekonwencjonalny poczęstunek, wymieniając się doświadczeniami oraz umiejętnościami kulinarnymi i świetnie się przy tym bawiąc.

Do dzieła!

  1. Zaproście dzieci i/lub dorosłych na wspólny obiad.
  2. Wcześniej przygotujcie:

– Kilka przepisów kuchennych. Zapiszcie na kartkach nazwy przepisów, pod każdą nazwą wypisując listę niezbędnych składników do przygotowania potrawy. Przepisów powinno być dwa/trzy razy tyle, co gości na obiedzie.

– Niezbędne do przygotowania potraw narzędzia kuchenne oraz produkty spożywcze.

– Stół z odpowiednią ilością krzeseł oraz zastawą. Możecie również pomyśleć o jedzeniu obiadu na świeżym powietrzu – wtedy niezbędne będą koce, poduszki dla gości.

– Miejsce, przy którym będziecie pracować – może to być długi blat kuchenny, stół itp.

– Szary lub biały papier do… nakrycia stołu oraz kolorowe pisaki.

– Zaopatrzcie się również w kuchenne fartuchy oraz gumowe rękawiczki dla gości.

– Dobrze, jeśli dodatkowo przygotujecie kilka worków na śmieci, by w trakcie pracy można było sprawnie sprzątać zużyte materiały, odpowiednio je segregując.

  1. Kiedy na obiedzie pojawią się goście, poproście, by podzielili się na dwuosobowe grupy. Każdej grupie podaruj trzy nazwy przepisów z podanymi składnikami oraz fartuszki i rękawiczki dla członków grupy.
  2. Zaproście wszystkich do wspólnego gotowania! Na początku goście muszą odnaleźć niezbędne do przygotowania swoich potraw produkty i narzędzia, następnie rozpoczynają przygotowania potraw pod Waszym czujnym okiem. *Jeśli jakieś narzędzie jest potrzebne w dwóch różnych grupach, zasygnalizujcie, że członkowie grup muszą się ze sobą porozumieć, kto kiedy korzysta z narzędzia itd.
  3. W trakcie wspólnego przygotowywania potraw możecie rozpocząć dyskusję z gośćmi na temat ich ulubionych dań, tego, czego nie lubią w kuchni, jakie wspomnienia związane z jedzeniem mają itd. Fajnie, jeśli wspólne działanie będzie przebiegało w atmosferze wzajemnej wymiany i poznawania się.
  4. Kiedy już wszystkie potrawy będą gotowe, poproście gości o pomoc w nakryciu stołu: rozłóżcie na stole biały/szary papier, potem ustawcie zastawę i przygotowane potrawy.
  5. Zaproście gości do obiadu, każdemu podarowując jeden pisak z prośbą, by na obrusie zostawił po sobie pamiątkę – wierszyk, rysunek itp. Tak przygotowany stół każdy z chęcią „weźmie ze sobą” w postaci fotografii. * Jeśli gośćmi będą dzieci, możecie poświęcić malowaniu obrusu więcej czasu, jeszcze zanim zaczniecie przygotowywać potrawy.

Smacznego!

* Sabina Francuz – absolwentka Wydziału Form Przemysłowych Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, właścicielka firmy cateringowej, współpracuje z małopolskimi instytucjami kultury, Festiwalem Kultury Żydowskiej oraz Akademią Sztuk Pięknych; w praktyce wykorzystuje food design, eksploruje wpływ jedzenia, koloru, zapachu i sposobu podania na samopoczucie i zachowania przy stole; z projektem Głodne Kawałki prowadzi warsztaty, uczestniczy w festiwalach kulinarnych, inicjuje wydarzenia pop up; prowadzi bistro Kraszewskiego no.16.

www.głodnekawałki.com

Rysunki na obrusie: Karolina Pospischil

Opracowanie: Wera Idzikowska

fot. Wera Idzikowska

fot. Wera Idzikowska

fot. Wera Idzikowska

fot. Wera Idzikowska