Istnieje duża szansa, że jeśli w ciągu najbliższych dni wybierzecie się na Podhale, na tamtejszych drogach natkniecie się na niepowszednią, puchatą przeszkodę. Zbliża się bowiem czas redyku wiosennego, czyli uroczystego wyprowadzenia owiec na górskie hale. To o tej niezwyczajnej tradycji opowiemy w tym tygodniu na www.malopolskatogo.pl.

Redyk zajmuje w życiu pasterzy bardzo istotne miejsce. Dowodem na to mogą być działania baców, którzy – aby zapewnić ochronę wychodzącym na hale owcom – uciekają się do wielu magicznych zabiegów. Co łączy kości nieboszczyków, sznur wisielca, drzazgi z trumny oraz drzazgi drzew powalonych przez piorun z wypasem owiec? Dowiecie się tego dzięki lekturze artykułu Katarzyny Kobylarczyk „Redyk – pasterski rytuał, czyli o tym, czemu baca solił żywe owce i dlaczego pasterze unikali kobiet”.

Natomiast Krzysztof Sokalla zdradzi Wam recepturę na pierogi ze szpinakiem i produktem, który powstaje z owczego mleka. Nie chodzi jednak o wszechobecne oscypki, lecz o często niedocenianą bryndzę, charakteryzującą się bardzo ostrym smakiem. Jej pochodzenie było przedmiotem polsko-słowackiego sporu, w którego efekcie dzisiaj mamy dwa produkty: bryndzę polską oraz bryndzę słowacką.

Jak co czwartek, zachęcamy do odwiedzenia ciekawych miejsc oraz udziału w wydarzeniach związanych z aktualnym fenomenem. Małopolska To Go zaprasza na pasterski tydzień!